Fra ‘Tankebrættet’ ved Scoresbysund
Skibet ligger for anker. Vinteren er over os.Naja Mikkelsen 5. september

Fra ‘Tankebrættet’ ved Scoresbysund

Man siger, at vinteren i Østgrønland starter den 1. september - og det kom til at passe i år.

Skrevet af Naja Mikkelsen | 05 September 2011
Kategori Videnskab | Periode Tredje Periode

Mere om "Fra ‘Tankebrættet’ ved Scoresbysund"

Da ekspeditionens Hold 3 landede i Constable Point den 1. september, skinnede solen, og holdet fik lejlighed til at hilse på ekspeditionsdeltagerne fra Hold 2, der havde tilbragt to uger i sol og varme i Ella Ø området.

Men allerede inden det nye hold havde fået indlogeret sig ombord Activ, sænkede vinteren sig over Constable Point og Scoresbysund Fjorden.

Activ havde ellers forsøgt at undslippe vinterens anmarch og en stor nordfra kommende isbræmme ved at forlade Ella Ø området og sejle sydpå og
ind i Scoresbysund Fjorden.

Her havde skibet aftalt at mødes med det tredje og sidste ekspeditionshold i Constable Point.

Men denne undvigemanøvre lykkedes ikke helt. En kraftig nordenstorm ramte således i går Scorebysund området, hvor Activ nu har søgt ly ud for den lille by Illoqqortormiut / Scoresbysund.

Skibet ligger for anker, og ventetiden er indtil videre brugt til indkøb af supplerende madvarer i den lokale Brugs, varme brusebade i land og til vandreture i det hujende stormvejr.

De stejle basaltfjelde mod syd er forsvundet i snefoget, og byen Illoqqortormiut virker uddød. Hvor børnene for få dage siden løb rundt og legede i solen, er der nu øde og tomt. Vinteren er over os.

Ombord på Activ er der dog varmt og lunt. Brændeovnen buldrer lystigt og sender god varme ud i Salonen, hvor alle sysler med forskellige opgaver. Et mikroskop er rigget til og de første prøver analyseres, mens andre skriver afhandlinger og atter andre læser bøger.

I kabyssen er Bo som altid i gang med at forberede det næste skønne måltid. Vi spiser ikke kager, thi Bo’s altid friskbagte og herlige brød erstatter alle former for søde sager. Der er med andre ord sænket sig en stille vinterhygge over skibet.

Samtidig følger vi dog alle med i vejrets udvikling.  Vinden står nemlig stadig i nord, og fortsætter den endnu nogle dage med uformindsket styrke,
vil isbæltet, som Activ prøvede at undslippe, snart nå mundingen af Scoresbysund Fjord. Det vil betyde, at Activ risikerer at blive lukket inde i fjordsystemet.

Derfor har Activ kun ét valg, når bæltet rammer fjordmundingen, og det er at sætte ud før end isen lukker, og skibet endegyldigt spærres inde.

Så alle håber, at vinden snart løjer, så ekspeditionen kan få nogle gode arbejdsdage inde i fjordsystemet, inden vinteren for alvor bider sig fast, og Activ igen må sætte kursen mod Danmark.