Activ bryder isen mod nye eventyr
"iacta alea est"2013 De første skridt til de næste års ekspedition er taget

Activ bryder isen mod nye eventyr

Endelig kan vi dele det med jer. Activ er snart på vej mod nye, eventyrlige, dristigere og større opdagelser efter ekspeditionen 2011. Stregerne i kortet er tegnet. De mere praktiske forberedelser kan gå igang.

Skrevet af Activ Ekspeditionen 2011 | 25 June 2013
Kategori Videnskab Activ Ekspeditionen 2011 | Periode Afslutning

Mere om "Activ bryder isen mod nye eventyr"

2011 sejlede Activ ifølge filmen til verdens ende. Det slutter dog ikke der. Tværtimod. Set i det bagudskuende funklende nordlys, var det nærmere begyndelsen til noget endnu større.

I 2008 sejlede bramsejlskonnerten Activ i Danmark Ekspeditionens kølvand, hvor hun også slog rekorden for nordligste landfald for træskib. I 2009 boltrede hun sig som Pequod i Moby Dick. Som skrevet allerede var 2011 så ekspeditionen til Nordøstgrønland. En ekspedition hvis efterdønninger endnu ruller.

Ikke ubetydelige bedrifter i en tid hvor ikke mange skibe af eg har vind i sejlene. Det er derfor med stor stolthed, at vi nu kan løfte en flig af sløret for næste ekspedition. Barren er løftet betydeligt, for hvad der skal komme. For forskningen, - den sørejse der er tegnet i kortet og de eventyr som intet af ovenstående vil kunne måle sig med.

Allerede før vi anløb havn med 2011 ekspeditionen, var kaptajn og ekspeditionsleder Jonas Bergsøe igang med at skabe grundlaget for nye ekspeditioner med Activ, ud fra fundamentet i de erfaringer han havde gjort sig på de forgående ekspeditioner.

I det efterfølgende har han sammen med en betydelig gruppe af dedikerede mennesker, som vi snart vil kunne fortælle meget mere om, arbejdet hårdt i tusinder af timer på at løfte en plan for, hvor Activ skal folde sine sejl ud og berige de næste år.

Champagne propperne har lydt, rommen har fyldt glassene, klaveret spillet om læ, og vi kan uden at tøve love, at det denne gang bliver endnu mere spændende og også epokegørende at følge. Intet mindre. Eventyret vil bruse voldsommere. Mål og ambitioner er løftet til nye højder.

Vi må dog holde på hemmelighederne lidt endnu. Vi ville dog lige dele glæde og begejstring her samt forhåbentlig pirre lidt til nysgerrigheden. Activ er på vej til at bryde nye kimminger, nye vidder og opdagelser. Så følg os her og på vores Facebook side for opdateringer.

Skal vi til sidst alligevel afsløre lidt, kan vi sige, at det at Activ er det sidste ishavsskib af træ og under sejl, vil der endnu en gang til fulde blive brug for.

“iacta alea est”

To The End of The World

Se traileren for dokumentarfilmen “The Expedition to The End of The World” og oplev nogle af deltagernes møde med Verdens Ende.

Skrevet af Activ Ekspeditionen 2011 | 10 November 2011
Kategori Film | Periode Afslutning

Mere om "To The End of The World"

Filmen er instrueret af Daniel Dencik. Michael Haslund-Christensen producerer.

Udstilling, foredrag og åbent skib

Nordøstgrønland Ekspeditionen 2011 i åbner i weekenden dørene til et eventyrligt univers af fotos og foredrag, meiofauna og stenprøver, tegneserier og skitser, filmklip og skrøner, arkitektoniske modeller og flyvende gummibåde m.m.

Skrevet af Activ Ekspeditionen 2011 | 07 October 2011
Kategori Film Kunst Videnskab Activ | Periode Afslutning

Mere om "Udstilling, foredrag og åbent skib"

Kom med ombord i en verden af forskning og kunst fra de mest ugæstfri og magiske egne af kloden.

ACTIV er netop hjemvendt til København, lastet med eventyr og ligger for kaj ved Nordatlantens Brygge. Vi inviterer til åbent skib, udstilling og foredrag.

Velkommen ombord!

Foredrag: LØRDAG - 8. oktober

12.00 Jonas Bergsøe om ekspeditionen
12.30 Erik Steffensen om Bjarke Ingels
13.30 Bo Elberling om permafrost
14.00 Erik Steffensen om Per Kirkeby
15.00 Jens Fog og Mariane Hardenberg om arkæologiske undersøgelser
15.30 Per Bak Jensen og Jens Fog om kunst vs. videnskab
16.00 Naja Mikkelsen om ekspeditionshistorie
16.30 Erik Steffensen om besætningen

SØNDAG - 9. oktober

12.00 Minik Rosing og Tais W. Dahl
13.00 Erik Steffensen om Bjarke Ingels
14.00 Jonas Bergsøe om ekspeditionen
14.30 Erik Steffensen om Per Kirkeby
15.30 Per Bak Jensen og Minik Rosing om kunst vs. videnskab
16.00 Naja Mikkelsen om ekspeditionshistorie
17.00 Erik Steffensen om besætningen

Billetter kan købes på Politiken Billet og hos Nordatlantens Brygge.

Sidste havblik

Vi nærmer os. Det sidste nordlys har forladt os. Nordsøen er overstået i rullende fredsommelighed.

Skrevet af Simon Rubaudo | 25 September 2011
Kategori Activ | Periode Afslutning

Mere om "Sidste havblik"

Kendte kyster dukker frem. Kendte indløb til havne og fjorde vi før har besejlet ses i kortet.
Sømilene tæller ned. Der er en stemning ombord af rastløshed - og eftertanke.

Skagerak med sine kendte bølger løber med os som glade formålsløse børn følger en cykel.
Der hygges, arbejdes og nydes - vi tager det sidste ind.

Men der er også blikke, som søger ud over kimmingen, og som vores radar reflekterer tilbage og ind i den som ser. Stille ansigter, absanser med hænderne om måske en kop, der for længst har opgivet sin indehaver og er
holdt op med at dampe i trods. Snakke indbyrdes som når længere end tidligere. Eller forstås i stilhed.

Fordøjelsen er begyndt. Tankerne for det som gror på land vokser. Vi har været ude. Vi er på vej hjem. En helt speciel stemning ombord. Blød, dæmpet, intens og skærpet.

Med Activ og erindringen. Hinanden og os selv. Forandrede fra da vi tog afsted. Indbyrdes og hver især. Det kan ikke undgås - det er en del af rejsen, og hvorfor vi gør det. Et fletværk der giver det blik, som kun havet kan spejle.

En af de sidste nætter til rors med hele dækket for sig selv. Opsummerer hvad var, og mærker det nye som er i en, og som man lige er
begyndt at kende. Går fra vagt og sætter sig foran pejsen, der flimrer til lyden af alt som
knirker, og dem som sover.

Har hende, skibet, for sig selv lidt inden hun skal i nye hænder, og det er far vel.
En følelse af tosomhed mellem skib og mand, som de feste besætninger ombord har prøvet. Også pigerne.

Man kan sagtens være alene til søs - men man er sjældent ensom. Der er næsten altid noget eller nogen, der fylder det tomrum, hvor den slags mørke ellers lurer.

Som nævnt er der skibet, som i den grad efter kort tid bliver levende og altid talende.

Der er dyrene, som følger os. Delfiner, hvaler og havets fugle. Mallemukker, suler - længere oppe nordpå søkonger og lunder. De dykker, svælger mellem bølgerne. Holder sig over os
adstadigt - eller kigger nysgerrigt når vi entrerer riggen. Flyder roligt forbi i hårdt vejr og ellers for os insisterende sø, som duvende små hvide lamper i natten, der tænder lys længe efter de er drevet forbi.

Bølgerne har også deres eget liv. Små eller til tider overordentlig store sammenhængende cirkulære systemer, som på monoton vis altid er i forandring og hver for sig forskellige. Løsner sindet og spreder tankerne, så de kan finde nye og friske egne at slå sig ned i. Man bliver aldrig træt af læse dem og lade dem føre en med - også selvom de er skæve og
imod.

Der er himlene og deres spejling af lyset, som giver rytmen til rejsen. Skyerne der tegner vejret og lufter fantasien. Solen som giver billeder, man aldrig glemmer.

Der er stjernerne i natten som åbner en verden af magi, myter og den mest banale, men også mest befriende form for frihed, lykke og uendelighed. Morild om borven, der festlig ønsker at lege med, men ikke kan nå op til
månen, som de frydefulgt kaster sig efter.

Og så er der dem ombord. Besætningen. Det rejsende brodeskab, som kender hvert eneste lune, ansigt og hvornår på morgen, man er mest utilnærmelig og skal lades alene, de allernærmeste detaljer, og hvordan man helst tager sin kop og hvornår.

Som kan lege og brydes - vigtigst grine, når det
kræves eller ikke gør det. Os der har stået sammen og oplevet det, som er så svært at give videre, selvom det forklares eller skrives i ord.

Indbyrdes udveksles det ofte med et blik. Indtryk, begivenheder og loyalitet, der gror fra måden at opnå dem på. Et broderskab som godt nok opløses ved kaj, men der ofte består, som det salt, der er trængt ind og flyder i alle vores årer.Endnu en af grundene til at havet bliver ved med at kalde.

Om ikke længe har vi Kronborg tværs. En følelse som er helt speciel efter en rejse som denne. En følelse af at man ved, man har været ude, til søs, og nu er hjemme. At landet venter, med alt det som står og ikke flyder.

Men ikke endnu. Vi er her stadig. Ude i længslen. På havet. Og til aften dufter der af lasagne i Fyllgrafs Kabys.