Kævlekvinden ombord
Brændeovnen er en frodig og lunefuld dame...Simon Rubaudo 25 juli

Kævlekvinden ombord

Kulden kan nå ens knogler ganske hurtigt på de breddegradder, vi er på vej til. Allerede nu her på Island når det køligt og råt, kan man sagtens få en lille fornemmelse af hvad som er i vente.

Skrevet af Simon Rubaudo | 26 July 2011
Kategori Activ | Periode Danmark-Island

Mere om "Kævlekvinden ombord"

Luften er tæt med fugt og at tørre eller holde et indeklima, der er fri for hoste, kræver forberedelse og omtanke.

Vi har et klassisk pottefyr, der tager sin energi fra vores diesel tanke, som kan rumme 11 tons, når vi er fyldt op. Hvilket kan oversættes til, at vi ikke sådan lige løber tør.

Når man taler varme alene giver det et godt fundament midtskibs og i agterkahytten.
Men rørerne som fra en kedel i pottefyret fordeler opvarmet vand i radiatorer til skibets kahytter trækker ikke ud til sømændene for. Giver ikke den nødvendige tørrelse og udskiftning af luft om læ.

Det er her salonens, på disse breddegraders, alter og sociale omdrejningspunkt kommer til sin ret. Brændeovnen.
Når den knitrer og spreder sit varme lys under dæk og dovne røg over, så bliver Activ et andet sted at være.

Det bliver en tør hule, hvor man mødes, samles og udveksler. Hvor man strækker ud, arbejde stille udføres eller hvor samtaler flyder. Ansigter blødes op og man må hengive sig til rummet i egetræ, og hvad det bringer.

Hvor dieselfyret kan beskrives som en noget regelret blank tinsoldat midtskibs, der sørger for forsyninger i kobberrør til sine udposter i kahytterne, er brændeovnen en frodig og lunefuld dame, der kræver sit for at levere. Men når hun får sine ønsker opfyldt, kan hun også skabe magi.

Til Grønlandsturen er der her tale om 2.1 ton birk til den fine dame, eller to tusinde ethundrede kilo kløvet velduftende brænde om man vil. Ikke noget der bare kan gemmes af vejen i et smykkeskrin ombord.
Det skal pakkes og stuves, så det ikke skrider i søgang og destabiliserer os.

Her på Island er tiden blandt andet brugt til at bygge brændestabler i sammenhæng med Activs lastekasser og under dæk langs forskibets skot i salonen. Solide indhegninger for de flækkede kævler, der matcher ovnens appetit.

Så Activ kan blive det magiske sted i fjordsystemet, hvor alle kan restituere og måske finde hinanden til lyden af Fyllgrafs kabys.

”Fire sail with us”...

...i al fredsommelighed.

Wood
Meassure
Svendsen
Lineofwood
Img 1951
Tinsoldier
Jeppeshine
Jeppeboto
Loglady