Issituationen byder på problemer

Fra 72N til 74N strækker storisen sig mere end 200 km fra kysten. Her er der større koncentrationer af vinteris, der kun kan forceres med isbryder.

Skrevet af Jonas Bergsøe | 04 August 2011
Kategori Activ | Periode Første Periode

Mere om "Issituationen byder på problemer"

Vi har ventet længe, men da Jørn, Hervé og Valdemar gerne ville med igennem isen, besluttede vi at dele hold 1., så Minik, Per, Tais & Arne tog flyveren til Ella Ø d. 4 august, mens resten med skib afgik Husavik d.
3. august.

I skrivende stund går vi for motor imod krab sø, vind og strøm. En tæt tåge nedsætter sigtbarheden til en eller to kabellængder, alting driver af væde.

Om læ er der tørt og rart, det knitrer i brændeovnen og oliefyret har fået en tand over middel. Forude, bag tågen, venter isen, og bagved den første fjord.

Vi modtager iskort fra Istjenesten-DMI. Denne information er uvurderlig. Det er den største forskel på, hvad vi kan opnå, og hvor sikkert, i forhold til fortidens søfolk, der på disse egne har måttet lade livet i tusindtal.

Selvom iskortet er det vigtigste strategiske værktøj, der særligt i tæt tåge, er afgørende for hvor angrebspunktet sættes, så afløses det af almindelig ishavsnavigation, når isen og skibet mødes.

Dette møde er på mange måder en kulmination på en rejse fra de fredelige hjemlige farvande, til den store natur i Arktis, der kræver forhandling med storisen, inden at landet kan betrædes.

Om ca. 12 timer er denne forhandling i gang. Som tingene ser ud nu kan det nemt tage et døgn eller mere, før vi får passage eller afslag.