Edens have i sten og is
Jomfruturen med Jørn Riel som glad passager over sit gamle revir og arnested for mange skrøner.Simon Rubaudo 10. august 2011

Edens have i sten og is

“Doing Geology on Ella Ø is like going to heaven, without having to die first.”
Citat: Paul F. Hoffman, Harvard University, Cambridge, MA. (Fra Ørneredens gæstebog).

Skrevet af Simon Rubaudo | 10 August 2011
Kategori Activ | Periode Første Periode

Mere om "Edens have i sten og is"

Vi har netop forladt vores base her i fjorden. Ella Ø. To døgn har vi ca. ligget opankret her. En oase vel over polarcirklen, der går lige i hjertet. Et af de mest spektakulære steder i verden. Noget man kan sige helt uden blusel.

Stedet, som rummer en lille hårdfør civilisation af små rustrøde huse, indrammet af vældige bjerge og klippeformationer, der skifter tone over
døgnet i det konstante lys med ”Ørnereden” som fokalpunkt.

Stedet hvor Jørn Riel i sin tid styrede radioen. En radio der stadig er her, med sin trange køje tilknyttet i række-ud-afstand fra morsenøglen.

Vi har nu samlet hele Hold 1, og skibet er fuldt i stand som
ekspeditionsskib. Brebøljollen har boltret sig i sit rette element og er klar til at sætte i vandet til alle tider sammen med de to RIB gummibåde og Jeppes flyvemaskine. Alle hænger de langs skibets sider nu, som vi sejler igennem fjordene blandt isbjerge.

På de få dage vi har været her, har vi allerede oplevet og udrettet ganske betydeligt. Jeppe har taget de første flyveture i ”gummiflyvebåden” – FIB’en. Jomfruturen med Jørn Riel som glad passager over sit gamle revir
og arnested for mange skrøner.

At se en flyvende gummibåd over Nordøstgrønlands tinder i jord og pastel med iskolosser under, er et syn for… ja, os ombord - og det gør en glad og grinende, når den som en lunde tager tilløb for så, når den først er i luften, at svæve elegant og give en dybde til landskabet som kun Activ
ellers mestrer. Det er ganske fantastisk.

Minik og Tais har samlet prøver - også af en størrelse så det tog tæt på hele skibets besætning at få dem ned af bjerget på en hjemmelavet ”bære-slæde”.

Hervé, Riel og Per Kirkeby suger til sig. Herves streger gløder og aftegner hændelserne ombord til ganske stor
fornøjelse for de aftegnede. Hervé fejrer sin fødselsdag heroppe – så Fyllgrafs kabys gløder under
dæk, for at vi kan fejre ham behørigt til aften.

Vi har spist middag i Ørnereden, grillet med vores meget professionelle, venlige og hjælpsomme værter fra Siriuspatruljen. Set moskus, sneharer og et par nærgående og meget nysgerrige sæler.

Minik og Tais har sågar haft syn på de nordlige breddegraders fabeldyr – polarhavets enhjøringe. Narhvaler.

Simon og Richard har taget en svømmetur i lagunen fra et isbjerg. En oplevelse isbjerget tog ganske personligt.
Få timer før afrejse gav det sig nemlig løs fra den grund, som det var fæstnet ved og forsøgte at komme ombord Activ. Det krævede en times hårdt arbejde med ankerkæde og spil. før vi var fri af dens tilnærmelse.

Vi er nu alle på vej mod vores næste destination og opankringsplads, Bjørneø i Geolog Fjord, som vi alle håber vil leve op til sit navn.

Sceneriet er spetakulært. Store lysende isblå bjerge til det irgrønne vand med tusindevis af meterhøje bjerge langs siderne med millioner af års historie som vægmalerier til skue og underholdning for vores tur.

Det er en skønhed og storhed, som ord har svært ved at favne, og billeder ikke kan fange. Kun sjælen bliver fanget her. I øjeblikket er vores syn løftet af et højtryk, der giver lys og varme, som var vi under helt andre himmelstrøg.

Ekspeditionen er for alvor i gang. På land, til søs og i luften.

Ss srogrg-i-isbjerg2
Jm srogrgi-isbjerg
Ss srogrg-i-sisbjerg
Sr ellaoeframast
Sr ellaoactiv
Sr activfraornereden
Sr ornereden
Ht middagiornereden
Ht jornigamlegemakker
Sr jornsrevir
Ss woodellao2
Ss woodellao
Mr stenslaede
Sr joernigear
Sr joerniflyver
Ss flyve1jornogriel
Ss jogj-i-luften
Ss jorn-vinker